Csirkevadas zsömlegombóccal
Hozzávalók
  • 50dkg csirkemellfilé
  • 6db közepes sárgarépa
  • 3db fehérrépa
  • 2db vöröshagyma
  • 1db zellergumó(25 dkg)
  • 1dl rizstejszín
  • 1evőkanál rizsliszt
  • 0,5dl zsiradék
  • só,őrölt bors babérlevél, borsikafű, őrölt szerecsendió
  • 5db db borókabogyó
  • őrölt mustármag
  • 0.5 citrom leve
Nokedli tésztája
  • 2db tojás
  • 6 evőkanál barna rizsliszt
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 1,5evőkanál kukoricaliszt
  • 2 kiskanál zsiradék
  • 1dl víz
  • 2csepp citromlé
  • 1csipet
Elkészítés
  1. Az apróra vágott hagymákat egy lábosban megdinsztelem. A kockákra vágott zöldségeket a hagymás alaphoz adom, megsózom és kevergetés mellett lepirítom.
  2. Miután a sárgarépa megszínezi a zöldségeket, annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje, fűszerezem (mustármag kivételével) és lefedve puhára főzöm. Készítek egy habarást: tejszínt, lisztet kevés vízzel simára kikeverek.
  3. Eltávolítom a babérleveleket, és hozzáöntöm a habarást. Az egészet botmixerrel pürésítem, szórok bele őrölt mustármagot, és citromlével ízesítem.
  4. A csirkemellfiléket szeletekre vágom, sózom, lisztbe forgatom és kevés olajban megsütöm. A vadas szószba helyezem, és fedő alatt, alacsony fokozaton további 15 percig főzöm.
Zsömlegombóc
  1. Gluténmentes kenyeret, zsemléket kisebb kockákra vágok. Serpenyőben pici zsiradékon aranybarnára megpirítom és egy nagyobb tálba teszem. Én ezt a megoldást jobban szeretem, mert illatosak lesznek a kenyérkockáim. Tepsibe téve a sütőben is megpiríthatók. Miután kihűltek, a nokedlitésztába beleforgatom. Forró, sós vízbe kanállal gombócokat szaggatok. Érdemes az első gombócnál tesztelni az állagát. Ha a gombóc szétesik, akkor egy kis csicseriborsólisztet adok hozzá, ha pedig túl kemény, akkor egy kis vizet. A gombócok apróra vágott petrezselyemmel színesíthetők, ha a masszához keverjük.